trasa Polska-Chorwacja
27 kwietnia 2006, 00:00
-
Wybieram się 28.07.2006 r. do Chorwacji z rodzinką (małe dzieci), będę wdzięczny za info w sprawie cen przejazdu przez wszystkie kraje po trasie + ewentualny opis trasy (miejscowości ważniejsze) i na jakie są koszty związane z przejazdem (winiety ,benzyna lub gaz jeden nocleg po trasie, prom) mam się nastawiać. Długość trasy obliczyłem z jakiejś mapy internetowej - będzie ok 1200km. Pozdrowionka Daro
-
napisz z kąd i gdzie chcesz jechac w czechach masz płatna autostrade(mozna ominąc) w austrii 7.5 euro wineta bodaj na 10 dni w chorwacji droga autostrada w zaleznosci od przejechanych kilometrów promKTÓRY,BENZYNA W CAŁEJ EUROPIE PODOBNE CENY POZDRAWIAM
-
Będę jechał z Radomska do Orebic w Chorwacji, trochę nie bardzo rozumiem Twojej wypowiedzi, co z winietą w czechachi jak ominąć tę atostradę płatną, albo ile ona kosztuje. W Austrii jak dobrze rozumiem to te 7,5 E/10 dni, a jak bardzo drogie są te autostrady w Chorwacji?
-
Witam Ubiegłego lata byłem w Chorwacji i na wstępie polecem strone www.chorwacj.hr, można zamówić bezpłatne katalogi, dokładaja tez niezłą mapę. Ja osobiście polecam trasę przez Słowację, Wegry. Wbrew pozorom jedzie się szybciej a na Węgrzech dobrą drogą można ominąć wszystkie płatne odcinki. Przejazd autostradą w Chorwacji od granicy węgierskiej do Splitu (tam na razie sie kończy) kosztuje ok 160 kun (można płacić euro). Tutaj za bardzo nie ma miejsca ale jak chcesz więcej info to przeslij kontakt na mój mail adaki@poczta.onet.pl - dam namiar na trasę i kilka może przydatnych informacji. Pozdrawiam
-
Witam Jechałem w zeszłym roku do Chorwacji i nie kombinowałem, tylko wybrałem najkrótszą drogę z Wrocławia na Istrię, czyli przez Czechy i Austrię.W Czechach i Austrii trzeba wykupić winiety.Można kombinowac i nie wykupywać,ale dotyczy ona nie tylko autostrad, ale podobno niektórych dóg 1 klasy, czy jak one sie tam nazywają, co przy kiepskim oznakowaniu dróg może skutkować wjechaniem na taką drogę i narażeniem się na mandat z koniecznością wykupienia tej winiety.W Austrii też trzeba wydac te kilka Euro, ale sądzę że jest to lepsze wyjście niz przeciskanie sie przez wąskie wegierskie drogi.Jechałem rzy lata temu z Budapesztu do Zagrzebia i nie byłem zadowolony.W Słowenii płaci sie za niektóre odcinki autostrad, tak samo jak w Chorwacji.Takie opłaty za poszczególne odcinki są o wiele kosztowniejsze od jednorazowej winiety, bo z nia możemy sobie jeździć po autosteadzie do woli tami z poerotem....Mozna oszczędzać na kosztach przejazdu omijając trasy szybkiego ruchu i związane z nimi opłaty, dokładając swój czas i spaloną benzyną.Każdy musi sobie sam powiedziec co woli.
-
Witajcie Dzięki wam za cenne rady i wskazówki napewno z nich zkorzystam. Pozdrowionka dla wszyskich :) Zamykam temat
-
Właśnie wróciliśmy z rodziną z Chorwacji z Biogradu na Moru. 1.Czechy przejście w Boboszowie droga na Kłodzko. Winieta kupiona po czeskiej stronie w sklepie przy przejściu na 15 dni minimum.Koszt o ile pamietam 30 koron 2.Austria 7,5 EUR na pierwszej stacji benzynowej.Ważność winiety 10 dni 3.Słowenia - tankowanie. Opłata za drogi - około 0,80 EUR na bramce. 4. Opłata za drogi . Przy wjeżdzie na utostradę pobierasz kupon na bramce z automatu. Płacisz przy wyjeżdzie z autostrady w kunach lub eur. W zależności od przejechanej trasy. Od Granicy do Biogradu - kierunek na Split wyszło około 80zł Nocleg za Brnem po prawj stronie osrodek z domkami i resteuracja. Pokój 4 osobowy około 180 zł ( + pies ). Trzeba uważac bo ceny w hotelach sa zróżnicowane a warunki podobne.
-
jutro wybieram sie do Opatiji przez Austrie -winieta 7.60euro w czechach winieta 30 koron mozna placic karta na stacji benzynowej.Nie radze jechac baz winiety mozna zaplacic w czechach 5.000 koron.
-
2 lipca wybieram sie do miejscowosci Arbanija na polwyspie Ciovo. Poczatek trasy to Bydgoszcz, potem mecz zuzlowy w Tarnowie. Jaka trasa jechac. Wychodzi, ze w Krakowie nocleg i od rana jazda do Chorwacji. Prosze o pomoc w zaplanowaniu trasy. Jade sam z narzeczona i nie bardzo mam orietacje w tych rejonach. Pozdrawiam. Info@gagastudio.pl
-
z Krakowa prosto na południe do Brna(czechy) dalej do wiednia(droga szybkiego ruch) i dalej autostradą A2 w kierunku słoweni winety w czechach i austrii. Można nie płacić i jechać równolegle do autobanu ale w alpach to powodzenia bez co najmniej 150KM pod maską. Przez słowenię najprościej autobanem drogowskazy na chorwację. Na początku chorwacji zaczyna się aytostrada i dalej wedle życzenia polecam kupić na miejscu w chorwacji mapę bo autoban się zmienia budują to w tępie jak by to robili z diabłem. solo autem podobno można to zrobić w jeden dzień
-
Witam . Chłopaki jak myślicie dojade fiatem seicento do chorwacji ???? pojemność 1100 : ) , a i jeszcze jedno ile jest kilosów np z katowic ???
-
Witam wszystkich. Wybieramy się z Bielska-Białej do Chorwacji, w okolice Dubrovnika. Wiemy, że są różne pomysły i propozycje dojazdu na Chorwację, ale interesuje mnie czy na jakiejś trasie są stacje z gazem LPG? i czy jest uzależnione to od tego przez które państwo się pojedzie?
-
hmm:) na chorwacji bylem juz 5 razy niewjem czy to dużo ale hyba trase znam. No tu panowje są za trasa przez czechy i austrie , no tez jechalem droga czy najszybsza? niepowjedzialbym. 4 razy z 5 jechalem jednak przez slowacje (zaznacze zawsze z Żywca) węgry, przez słowenie (to najkrutszy odcinek przez SLowenie jakies 20 Km) no i Chorwacja wita. można jechac autobanami chorwackimi tanie nie są ale naprawde jak jeden z Kolegow sie wypowiada buduja je w tempie ogromnym(szok). ale mozna jechac stara drogą niepłacac nic za autostrade, ta droge jakosciowo jest B>dobra troche kręta ale widoki super i miło się jedzie naprawde. np: Moj znajomy droga przez czechy i austrie Żywiec 4:00, Makarska 2:00, a Ja Żywiec-5:00 Makarska 23:20
-
A ja jade 31.07 trzeci raz i przez Czechy i Austrie z Krakowa na polwysep Pag.Jestem przy w miare dobrej drodze w jakies 15h.Dla wszystkich jadacych pierwszy raz:na necie sobie sprawdzacie kilometry i macie cala trase, dla kolegi z 2.07 LPG jest w calej Chorwacji pod nazwa GPL ceny tak jak wczesniej mowiono porownywalne z Polska. Nam za kazdym razem wychodzilo(czy to benzyna czy gaz) conajmniej 1000-1400zl tam i z powrotem z malymi wycieczkami na miejscu.Co do kraju nie bylam na lepszych wakacjach! Milych wypoczynkow.
-
Acha,co do noclegow w czasie podrozy, przystanek3 czy 4 godzinny na stacji benzynowej i w kieszeni zostaje 200 zl...
-
Czesc witamy wszystkich. Jesteśmy rodziną około 40 z dwójką dzieci. Wyjeżdzamy do Chorwacji 31 lipca 2006 roku w okolice Selc. Szukamy towarzyszy podróży, którzy będą jechać w tym kierunku.
-
Do Tomka.Byłem fiatem seicento dwa razy na Chorwie i dało się dojechaćTo była 900-setka.Zaplanuj sobie podróż tak żeby w Chorwacji byc rano bo im pózniej tym gorzej,straszna lampa i jak nie masz klimy to pocierpisz.
-
Nie polecam jazdy wyjazdu w sobote jeżeli masz zamiar jechać starą drogą bo bedziesz stał w korku.Ja ostatnim razem utknołem przy Parku Plitvickim na 4 godz.
-
wybieram się razem z żoną do Chorwacji z Zielonej Góry 29.07 tj.wcześnie rano w sobotę szukam towarzyszy podróży, czas wyjazdu mągę dostosować
-
Wybieramy się z mężem i 3- letnim synem do Chorwacji. Najprawdopodobniej Istria lub CRES. Jedziemy po raz pierwszy, więc niepewność o drogę ogromna. Wyjeżdżamy z Katowic 7 lub 8 08. Może ktoś jedzie wtedy jeszcze w podobnym kierunku....chętnie pojedziemy za światłami lepszego znawcy dróg niż my.
-
Do basik Proszę się nie obawiać. Droga jest tak oznakowana że nie da się zabłądzić. Wystarczy mieć "dla pewności" listę miejscowości przez które się przejeżdża,zwłaszcza w początkowym odcinku Czech i końcowym na Istrii.
-
Wybieram się po raz pierwszy z mężem i 12 letnia córcią do Chorwacji. Wyjeżdzamy z Legnicy ok. 17-18 sierpnia. Może ktoś wybiera sie w tamte strony w tym terminie ?
-
Cześć wybieram się z narzeczoną do Chorwacji w rejony Makarskiej. Wyjeżdżamy 18-09-2006 Może ktoś wybiera sie w tamte strony w tym terminie ?
-
Witaj, Ceny za autostrady są srednie moze 100zł? ogolem ale jest nie wiem czy juz zbudowali [bo bylem w tegoroczne wakacje] Zagrzeb - Dubrovnik, jak nie ma to do Splitu na 100% jedzie sie wygodnie spokojnie cisnąć można 200km/h najlepiej srodek tygodnia. W Chorwacji opłaca się jechac do Dubrovnika piękne duze miasto. Campingi tanie. Polecam miasto Slano [40km do Dubrovnika] ciepła woda, na Splicie bardzo wieje co nie sprzyja turystą :) aha i uwazaj na Słownie a konkretnie na ford mondeo bo on jest tajniakiem i bedzie Cie wyprzedzal,hamowal itd. az Ty sie WQ i go wyprzedzisz a on Ciebie wyprzedzi i zatrzymie wiec uważaj jedz zgodnie z przepisami a Czechy trzepią polakow wiec jedze przepisowo, w Węgrzech duzo Policji z fotoradarami tak jakby aparat cyfrowy. A w Chorwacji malo stoją z radarami.... Pozdrawiam milej podrozy a moze i sie spotkamy? xD
-
niewiem skat ta paula wziela koszt tej podrozychyba samochodem z silnikiem 4.0 kosztuje 1000-1400 ja jadac puntem z LPG 1200km tam i1200km z powrotem kosztowalo mnie 380 zl jadac 90-110km/h chyba ze ona grzala do dechy moim zdaniem to bzdura pozdrawiam
-
Dla większości samochodów prędkość, z jaką Ty jeździsz, jest mniejsza od prędkości przeciągnięcia i mogą się sypnąć w korkociąg!
-
W II polowie lipca br. planuje podroz do SPLITU z Krakowa, ktora trasą jechac, aby bylo najszybciej i jakie sa oplaty autostrad? Jade z malym dzieckiem, wyjezdzam kolo 20-21 w piatek (wiem z enie najlepszy termin, al e tak wyszlo) Dodaje ze pierwszy raz jade do Chorwacji, czy oznakowanie jest w miare przyjazne? ile godzin tak trzeba liczyc taka podroz? za podpowiedzi bede wdzieczny nr gg 1463902 e-mail: nilo@wp.pl
-
witam serdecznie:)) na wstępnie dodam że jestem kobietą i w dodatku blondynka. wybieram się do Chorwacji na początku maja. Stąd moja ogromna prośba, żeby ktoś na tyle uprzejmy wyłożył jak krowie na rowie;)) szczegłowo trase bo są raczej duże szanse że zgubie sie tuż po przekroczeniu granicy... jade z Torunia. z góry dzieki:))
-
Witam W roku 2006 ,w lipcu, pokonywałem trasę do Chorwcji lanosem 1,6 z LPG ( Zgierz k.Łodzi- Cieszyn- Graz- Maribor-Zagrzb- Karlovac- Zadar-Tisno k. Sibienika). Od granicy słoweńskiej katastrofa, kilkukilometrowe korki) przejazd przez Słowenię trwał kilka godzin a to tylko kilkadziesiąt kilometrów. Następnie wspaniały wynalazek Chorwatów, na autostadzie jest kilka tuneli i tu ciekawostka przed tunelem wszyscy są kierowani na jeden pas ponieważ w tunelu autostrada chorwacka zamienia się w normalną dwukiekunkową drogę, ok 1-2 godzin w korku (i tak przed każdym tunelm). Czas przejazdu 34 godziny z czego ok.10 to stanie w korkach. Koszt przejazdu ok 400zł- w jedną stronę ( niestety nie wszędzie jest gaz i musiałem częśc drogi jechać na benzynie). Do domu wracałem przez Węgry i Słowację, droga trochę kręta, prędkości mniejsze ale zero korków- czas powrotu do Zgierza to 23 godziny- zdecydowanie polecam.
-
witam. jadę z moimi dziewczynami (córa 5 lat) po raz pierwszy - od początku lipca w okolice Primosten w kierunku na Split. Forum to kopalnia wiedzy o Cro a mimo to trudno znaleźć odpowiedż: przez Węgry, czy przez Austrię?? Chyba wg mnie jednak Węgry. Czy zna ktoś sprawdzoną trasę? Pomóżcie. pzdrwm. zawsze szrokiej drogi.
Ostatnio odwiedziłeś...